Kuchyňský robot HT-PKM1900.7 s vysokým příkonem 1300 W nerez 6,5 litrovou nádobou se v žádné domácnosti dlouho nudit nebude. Šlehá, míchá, hněte – stačí nasadit mísu a jeden ze tří nástavců, otočit knoflíkem a těsto je hotové.
Vezměme si například houskové či kynuté knedlíky. Pamatuji se, jak se mě mamka v době dospívání snažila naučit dělat kynuté těsto. Zápasila jsem s vařečkou a výsledkem bylo mamčino „ukaž, dej mi to, já to dodělám“. Babička, starý praktik mě pak naučila zadělávat těsto rukama, což bylo sice snazší než vařečkou, ale pořád mě ruce pěkně bolely. Nyní je zde kuchyňský robot Herenthalu. Do mísy nasypu 0,5 kg polohrubé mouky, přiliju trochu mléka, do mléka nadrobím půl kostičky droždí, přidám špetku soli, špetku cukru, nechám droždí chvilinku nabobtnat, dodám zbylých zhruba 300 ml vlažného mléka, jedno vejce… vložím mísu do „stroje“, nasadím hnětací hák, zapnu, u houskových knedlíků po chvíli přidám nakrájený rohlík a zase chvíli sleduji stroj, jak se namáhá za mě. Pak jen vypnu, mísu přikryju utěrkou, dám na teplé místo (výhodou nerezu je, že se nerozteče), po zhruba hodině uválím dvě až tři šišky, 20 minut povařím ve slané vodě, nakrájím, ideálně nití, a jsem za hvězdu :-).
Další situace ze života: Je neděle večer, únavou se vám podlamují nohy a v tu chvíli s hrůzou zjistíte, že nemáte ani pečivo, ani křupky, dokonce ani sušenky, zkrátka nic, co dát rodině k snídani či ke svačině. S tímto stroječkem lze problém vyřešit s minimální námahou během několika minut. Budete potřebovat: 5 vajec, 1/2 – 1 šálek oleje, 250 g cukru. To vše vložíte do mísy a necháte míchat tak 3 minuty. Přilijete šálek vody, 300 g polohrubé mouky a 1/2 až 1 prášku do pečiva. Opět chvíli mícháte. Pak již můžete nalít do bábovkové formy a péct cca 30 minut. Pokud máte rádi kakao, můžete do těsta přidat 2 lžíce kakaa, nebo půl těsta nalít do formy, do zbylé půlky přidat kakao a vykouzlíte dvoubarevnou bábovku. Nejlepší na tom je, že zašpiníte jednu mísu, jednu metličku a stěrku na těsto.
Stejně snadno si poradí s těstem na chleba, pizzu, buchty, koláče, bábovku, muffiny, sněhové pusinky, kokosky, krémy. Pokud máte keramické nádobí a nechcete si je poškodit metlou, můžete sem přesypat brambory a ušlehat luxusně krémovou bramborovou kaši… možností užití je zkrátka nepočítaně!
Trocha technických údajů:
Závěrem výňatek z návodu k obsluze:
<table> <tbody> <tr> <td> Stupeň
</td> <td> Příslušenství
</td> <td> Použití
</td> </tr> <tr> <td> První třetina (1/3) plynulého
nastavení výkonu
</td> <td>
Hnětací hák
</td> <td> Hutná těsta např. kynutá těsta na knedlíky či chléb
Příklad receptu
Maximálně 1 kg bílé chlebové mouky, 700 ml vody (poměr mouka : voda = 1 : 7)
Postup:
</td> </tr> <tr> <td>
První dvě třetiny (2/3) plynulého nastavení výkonu
</td> <td>
Míchací nástavec
</td> <td> Středně až hodně hutné směsi
(například těsto na palačinky či koláč)
Obecný postup:
</td> </tr> <tr> <td>
Maximální výkon
</td> <td>
Šlehací metla
</td> <td> Méně hutná těsta a směsi
(např. šlehačka, bílky, krémy)
Příklad receptu
Přísady: 4 bílky
Postup:
</td> </tr> </tbody> </table>